1. Dette nettstedet bruker cookies. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av cookies Lær Mer.

Guide WordPress - Konsept og oppbygging

En tråd i 'Tips, Guide Og Spørsmål' startet av bareblogg, 22 Des 2011.

 1. Avlogget

  bareblogg Grûnder

  WordPress er kanskje det mest populære CMS som finnes akkurat nå. I denne posten skal jeg ta for meg selve byggeklossene i WordPress.

  Poster
  En post er en artikkel eller post som er merket med et gitt tidspunkt. En post er hva du ser på hovedsiden når du besøker en blogg og som oftes sekvensiell. En post kan være kategorisert, de kan være tagget, ha en forfatter og er ofte åpen for kommentarer.

  Sider
  En side skiller seg i fra en post med at innholdet på en gitt side er statisk. Tenk kontaktskjema, about, o.l. En side er ikke merket med dato eller klokkeslett og en side er alltid avskåret i fra postene.

  Kommentarer
  En kommentar ikke noe annet en mulighet til å kommunisere med leserne. For å kunne legge igjen en kommentar må man vanligvis oppgi, navn, epost og URL. De aller fleste bloggene har et kommentarsystem, og de aller fleste bloggere velger å godkjenne kommentarene manuelt før de bli publisert.

  For et par å tilbake så var kommentarfeltet en fin måte til å drive med lenkebygging, men etter at Google innførte no_follow som et ledd i bekjempelse av spam har nytteverdien falt dramatisk.

  WP-Admin
  wp-admin er standard endelse på URL`en til login for admin. F.eks. dinadresse.no/wp-admin. Du vil da bli tatt med til administratorsiden for bloggen (dette gjelder eget domene med WordPress installert)

  Brukere
  En blogg kan bestå av mange brukere som alle kan ha forskjellige roller. F.eks. admin, editor, forfatter osv. De forskjellige rollene har forskjellige rettigheter.

  Theme
  Et theme er et skall og virker på en måte som en drakt for bloggen din. Themes blir vanligvis oppgitt i to hovedkategorier, Free og Premium. Et theme består vanligvis av PHP og CSS som bestemmer hvordan bloggen skal se ut. Et theme er noe du må installere. Et theme er meget viktig all den tid det skal representere deg.

  Alle themes blir lastet opp i wp-content/themes/ folderen.

  Plugins
  Plugins må kunne kalles WordPress versjon av Apples apps. Plugins er små tilleggsprogrammer som er designet til å gjøre faste bestemte oppgaver. Det finnes flere tusen plugins der ute. De aller fleste er gratis.

  Alle plugins blir lastet opp til folderen wp-content/plugins folderen

  Linkback/Pingback/Trackback
  Skriver du en post som inneholder en link til en post på en annen blogg, så vil denne bloggen registrere dette og sende en link tilbake til innlegget ditt. Linkback/Pingback/Trackback finner du som oftest nede ved kommentarfeltet.

  Bloggroll
  En bloggroll er ingenting annet en kategori over blogger som velger å linke til. En bloggroll er som oftes i en av sidestolpene.

  Tagg
  WordPress bruker tagger som i all enkelhet er små nøkkelord som gir leserne en indikasjon over innholdet. Hvis en bruker klikker på en tagg så vil han få opp alle posten som har denne taggen.

  F.eks. i denne posten så er taggene; Bloggroll, Tagg, Plugins, Theme, Linkback, Pingback, Trackback, Side, Post, Kommentar brukt.

Del denne siden