1. Dette nettstedet bruker cookies. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av cookies Lær Mer.

Guide [Domene & Hosting] Ord og uttrykk

En tråd i 'Tips, Guide Og Spørsmål' startet av bareblogg, 24 Mar 2011.

 1. Avlogget

  bareblogg Grûnder

  Abonnere på et domene
  Ha rett til å bruke et domenenavn.

  ACE, ACE-koding (ASCII Compatible Encoding)
  Internasjonal standard som gjør nasjonale tegn, for eksempel æ, ø og å, om til internasjonale standardtegn (ASCII-tegn) som er tillatt i domenenavn.

  DNS (Domain Name System)
  En internettjeneste som oversetter mellom domenenavn og IP-adresser. Istedenfor en tallrekke, for eksempel 158.38.130.17, kan vi bruke lesbare navn, for eksempel UNINETT AS.

  TCP
  TCP (Transmission Control Protocol) er en nettverksprotokoll for forbindelsesorientert, pålitelig overføring av informasjon, og opererer på transportlaget i OSI-modellen for datanett.

  IP-adresse
  Adresse som består av fire tallrekker atskilt med punktum, for eksempel 158.38.130.17. Identifiserer en datamaskin eller annen enhet i et IP-basert nettverk. Nettverket sender og ruter meldinger basert på IP-adressen til mottakeren.

  Domenenavn
  Alle datamaskiner på Internett har en egen IP-adresse som består av tall. For at brukerne skal slippe å huske en lang tallrekke, knytter domenenavnsystemet (DNS) unike domenenavn til IP-adressene. Domenenavn består av et varierende antall ledd, men har i Norge oftest formen firmanavn.no. De brukes blant annet i webadresser (http://www.firmanavn.no) og i e-postadresser (fornavn.etternavn@firmanavn.no).

  Egenerklæring
  Egenerklæringen er en del av kontrakten mellom domeneabonnenten og Norid. Den bekrefter at abonnenten kjenner og retter seg etter regelverket for .no, og at han tar ansvaret hvis han bryter en annens rett til det aktuelle domenenavnet.

  EPP (Extensible Provisioning Protocol)
  Kommunikasjonsprotokoll som er utviklet spesielt for kommunikasjon mellom registrarer og registreringstjeneste. Protokollen brukes i Norids registreringssystem. Mer om EPP (bare på engelsk).

  ISP (Internet Service Provider)
  Internettleverandør som selger tilgang til Internett. Leverandøren fungerer som en bro mellom din PC og det nettverket av datamaskiner som utgjør Internett.

  Legal C
  Juridisk kontaktperson hos abonnenten eller registraren.

  Navnetjener
  En maskin som implementerer protokollen som brukes i DNS.
  Norid - norsk registreringstjeneste for Internett domenenavn
  Registreringsenheten for .no-domenet. Norid driver .no-domenet og vedlikeholder den sentrale databasen for alle norske domenenavn.

  Objekt
  Når domenet registreres, får det ett eller flere objekter tilknyttet, for eksempel organisasjonsobjekt og personobjekt. Du finner igjen objektet når du søker i whois-databasen for .no.

  PGP - Pretty Good Privacy
  Program som krypterer eller signerer meldinger digitalt. Norid og registrarene bruker PGP for å autentisere avsenderen og sikre at meldingen ikke er endret underveis. Mer om PGP.

  Registrar
  En virksomhet som har avtale med Norid om å tilby tjenester knyttet til registrering og oppfølging av domenenavn. Registraren opptrer som mellomledd mellom søkeren og Norid. Mer om registrarer.

  Registrar-ID
  Unik identifikasjonskode for hver registrar. Koden har formen REGxxx-NORID og finnes ved oppslag i whois-databasen. Se også "hendel".

  Toppdomene, toppnivådomene, TLD
  Bokstavkode som angir toppnivået som et domene er registrert under. Det er to grupper av toppdomener; nasjonale (ccTLD) og generelle (gTLD), som .com og .org. Norid har i tillegg til .no ansvar for .sj (Svalbard og Jan Mayen) og .bv (Bouvetøya). Det er ikke åpnet for registrering av domener under de to siste. De mest brukte toppdomenene i Norge er .no og .com.

  WHOIS
  Whois-databasen for .no er en søkbar database som inneholder alle registrerte data for domener under .no. De fleste registreringsenheter for toppdomener har en whois-tjeneste.

  Zone C
  Sonekontakt hos abonnenten eller registraren. Dette er en teknisk kontaktperson for navnetjenerne for et domene. Vedkommende må være tilgjengelig i tilfelle det oppstår problemer med navnetjenerkonfigurasjonen.

  (Kilde: NORID & WIKI)

Del denne siden